New Wine -arvoissa kuvataan otsikon sanaparia seuraavasti: “Tahdomme valmentaa Pyhän Hengen voimassa toimivia, rohkeita ja tehtävästään tietoisia seurakuntien johtajia. Samalla tahdomme varustaa jokaista kristittyä palvelemaan Jeesuksen mallin mukaisesti omassa kodissaan, seurakunnassaan sekä työ- ja elinympäristössään.”
Jyväskylän KohtaamisPaikan suosituin jumalanpalvelus on BrunssiKirkko, joka pidetään kristillisellä koululla (silloin kun ei ole korona-rajoituksia!). Yhteisen brunssin jälkeen on kirkko, johon sisältyy yhteistä ylistystä, opetusta ja rukousta. Meillä ei ole rukouspalvelutiimiä BrunssiKirkossa, vaan annamme kaikille mahdollisuuden palvella rukouksessa toisiamme. Tämä on papin näkökulmasta yksi innostavimpia juttuja BrunssiKirkoissa. Ohjaamme ihmisiä ottamaan itselleen parin ja jakamaan hänen kanssaan yhden kiitos- ja rukousaiheen. Sitten parit rukoilevat ohjatusti toistensa puolesta ja jakavat mieleensä nousseita kuvia tai Raamatun kohtia. Näissä hetkissä harjoittelemme sitä, miten jokainen meistä voi olla Jumalan käytössä.
Seurakunnan tai yhteisön tehtävä on varustaa kaikkia toimimaan Jeesuksen mallin mukaisesti niin kotona, seurakunnassa kuin työ- ja elinympäristössä. Jos kavennamme Pyhän Hengen työn vain jonkun tai joidenkin ihmisten tehtäväksi, niin kokonaisuus kärsii. Epäilemättä Pyhä Henki on vaikuttanut sen, että seurakunnissa ja yhteisöissä yhä selkeämmin tiedostetaan tämä ja on otettu askeleita siihen suuntaan, että kaikki saisivat mahdollisuuksia ja rohkaisua olla Jumalan käytössä.
Jotta tämä ajatus kaikkien varustamisesta palvelutyöhön voisi toteutua, niin seurakunnissa ja yhteisöissä tarvitaan rohkeita ja tehtävästään tietoisia johtajia. Pappien ja muiden johtamisvastuussa olevien valmentaminen ja tukeminen on seurakuntien ja yhteisöjen uudistumisen avainjuttu. Ilman tällaisia johtajia mitään pysyvää muutosta ei pääse tapahtumaan. Pappi tai johtaja mahdollistaa parhaimmillaan sen, että yksittäiset seurakuntalaiset pääsevät käyttämään lahjojaan ja rohkaistuvat olemaan Jumalan käytössä. Olen usein kuullut puhuttavan myös valtuuttavasta tai palvelevasta johtajuudesta. Nekin ovat hyviä sanapareja kuvaamaan ajatusta siitä, mistä hengellisessä johtajuudessa on kyse.
New Wine -verkostossa panostamme johtamisvastuussa olevien valmentamiseen alueellisten ryhmien kautta. Ne kokoontuvat kuukauden tai parin välein kokemaan yhteyttä, jakamaan elämäänsä toisten kanssa sekä luonnollisesti ylistämään, saamaan opetusta ja rukoilemaan toistensa puolesta. Vastuunkantajaretriitit ovat olleet vuosien varrella monille seurakuntien ja yhteisöjen työntekijöille erityisen merkittäviä.
“Hän antoi seurakunnalle sekä apostolit että profeetat ja evankeliumin julistajat, sekä paimenet että opettajat, varustaakseen kaikki seurakunnan jäsenet palvelutyöhön.” Ef 4:11-12. Kaikki luetellut tehtävät ovat tärkeitä. Ennen kaikkea siksi, että kaikki seurakuntalaiset löytäisivät oman paikkansa ja saisivat rohkaisua lähteä liikkeelle.