Elämme hämmentävää ja poikkeuksellista aikaa. Koronaviruksen vuoksi maamme hallitus ja presidentti antoivat valmiuslaista käyttöönottoasetuksen, joka rajoittaa kanssakäymistämme toistemme kanssa, sulkee koulut ja asettaa monia rajoituksia. Varotoimet haittaavat yhteiskunnan toimintaa ja elinkeinoelämää. Julkinen terveydenhoito ja yritykset ovat kovilla. Kuoleman pelko voi nousta ihmisten mieleen. Kriisit saattavat herättää pohdintoja elämän tarkoituksesta ja siitä mille perustukselle elämänsä haluaa rakentaa.

Jumalan sana on perusta, joka on osoittautunut kestäväksi. Sille on tätä maata rakennettu menestyksellisellä tavalla. Kriisiaikoina tällä on turvauduttu rukoukseen, taisteltu ja venytty. Jumalan sanan perustuksen suomalaisille valoi Mikael Agricola, joka on suomen kirjakielen isä. Raamatun kääntämisen lisäksi hän teki ensimmäisen aapisen, jotta kansa oppisi lukemaan Jumalan sanaa. Sitä kautta löytyisi yhteys elävään Jumalaan. Kielemme kehittyminen nosti kansakuntamme maailman sivistyskansojen joukkoon. 

Jesaja kirjoitti:” Niin kuin sade ja lumi tulevat taivaasta eivätkä sinne palaa vaan kastelevat maan, joka hedelmöityy ja versoo ja antaa kylväjälle siemenen ja nälkäiselle leivän, niin käy myös minun sanan, joka minun suustani lähtee: se ei tyhjänä palaa vaan täyttää tehtävän, jonka minä sille annan ja saa menestymään kaiken, mitä varten sen lähetän.” (Jes. 55:10-11) Jumalan sanan siunaus näkyy kansamme vaiheissa ja kaikkialla siellä missä sanoma Jeesuksesta on vaikuttanut.

Tämä tuli mieleeni katsellessani Vishal Mangalwadin kirjoittaman kirjan selkämystä. Siinä lukee ” Kirja, joka muutti maailmasi”. Mangalwadi kertoo Raamatun suuresta vaikutuksesta Intian itsenäistymiseen ja hallinnon kehittymiseen, vaikka maan valtauskonto onkin hindulaisuus. Mangalwadi toteaa eurooppalaisten menettäneen ymmärryksensä siitä, että Euroopan arvopohja ja menestyksen salaisuus löytyy Raamatusta. Siksi Eurooppa on vaarassa menettää sielunsa.

Paavali kirjoitti korinttilaisille:” En tarkoita, että kykenisimme ajattelemaan mitään omin päin, mitään mikä olisi peräisin meistä itsestämme. Meidän kykymme on saatu Jumalalta, ja hän on myös tehnyt meidät kykeneviksi palvelemaan uutta liittoa, jota ei hallitse kirjain vaan Henki. Kirjain näet tuo kuoleman, mutta Henki tekee eläväksi.” (2 Kor. 3:5-6) Jumalan Pyhä henki voi tehdä meille ymmärrettäväksi sekä kirjoitetun sanan että ihmiseksi tulleen Jumalan sanan, Jeesuksen. Pyhä Henki on läsnä oleva Jumalan persoona. Hän puhuu meille henkilökohtaisella tavalla. Kirjain ilman Hengen vaikutusta ei tee eläväksi. Tarvitaan sekä sana että henki.

Joskus valmistellessani jotain asiaa, minut havahdutetaan katsomaan sitä uudesta näkökulmasta. Aika usein Henki nostaa mieleeni ihmisiä, joita en itse tullut ajatelleeksi. Välillä havahdun toisen puhuessa oivaltamaan jotain, josta toinen ei ole edes puhunut. Jokin minussa oivaltaa jotain ja palaset löytävätkin paikkansa. Koenkin Herran Hengen hoksauttajaksi ja viisauden antajaksi.

Pyhän Hengen puhe ei ole ikinä ristiriidassa Jumalan kirjoitetun sanan kanssa. Hän tekee Jeesuksen ristin ja ylösnousemuksen todelliseksi ja Jumalan rakkaus koskettaa. Syntien anteeksianto vapautta ja avaa ikuisen suhteen Jumalaan. Kolmiyhteinen Jumala on valmis johdattamaan sekä yhteisöä että yksilöä. Tässä Hän käyttää sekä sanaa että Henkeä. Siksi meidän kannattaa viipyä sanan äärellä ja kuunnella Hengen opastusta.

Mikko Matikainen

mikko.matikainen@newwine.fi
Mikko on Kansan Raamattuseuran koulutuspalvelujen johtaja ja pappi, jolla on 13 vuoden kokemus kirkkoherran työstä ja yli 20 vuoden kokemus seurakuntatyöstä. Hän asuu Vantaalla, on yksinkertainen isä ja Riinan aviomies. Mikko elää valmentaakseen ja rohkaistakseen ihmisiä, seurakuntia ja yhteisöjä elämään Jeesuksen opettamalla tavalla – luonnollisen yliluonnollisesti ja arkisen rehellisesti. Hän toimittaa myös elämäntapaa tukevia ohjelmia Radio Deissä.