Jyväskylän KohtaamisPaikan 20 v juhlia vietettiin suunnuntaina 6.10. Vuosipäivän merkeissä on hyvä muistella KohtaamisPaikan syntymistä. 
 
Vierailimme vaimoni Tiinan kanssa jo 1992 Lontoon alueella David Pytchesin johtamassa St Andrew’s -anglikaaniseurakunnassa 10 päivän johtajaretriitissä. Englannin New Wine -verkosto sai alkunsa juuri tuosta seurakunnasta. Noin 20 henkilön porukkamme sai osakseen paljon rukousta ja hyvää opetusta. Olimme mukana kahden viikonlopun aikana innostavissa jumalanpalveluksissa ja viikolla olleessa johtajapäivässä, joka kokosi satoja pappeja ympäri Englantia. Matka teki lähtemättömän vaikutuksen. Voisimmeko olla mukana vastaavilla periaatteilla elävässä seurakunnassa Suomessa? Se tuntui kaukaiselta ajatukselta, mutta ajatus ja jonkinlainen näky oli istutettu.
 
Suomessa alkoi käydä New Wine -verkoston merkeissä anglikaanivieraita vuodesta 1995 alkaen. Oma näkymme sai aikaan pieniä kokeiluja, aloitimme Jyväskylässä rukousmessuja kerran kuukaudessa Kortepohjan kirkossa. Ne tuntuivat hyvältä, mutta niitä oli kuitenkin varsin harvoin. Jotkut nuoret aikuiset sanoivat ääneen sen, että he haluaisivat olla mukana seurakuntayhteydessä, jossa olisi säännöllisesti vastaavanlaisia jumalanpalveluksia. He olivat tottuneet kantamaan vastuuta opiskelijajärjestöissä, mutta he eivät kokeneet samaa työikäisinä seurakunnassa. Meitä yhdisti kaipaus sellaisesta seurakuntaelämästä, jossa ylistetään yhdessä, rukoillaan toistemme puolesta, annetaan tilaa armolahjoille ja kaikkia varustetaan olemaan Jumalan käytössä. Puhumattakaan yhdessä syömisestä! Halusimme tarjota myös lapsille seurakuntayhteyden.
 
Vuoden 1999 tammikuussa oli iso New Wine -tyyppinen konferenssi Kuopiossa KRS:n järjestämänä. Olin mukana järjestelyissä. Vieraanamme ollut kirkkoherra Bruce Collins sanoi minulle väliajalla, että Jumalla on minulle uusi tehtävä. Bruce koki, että Jumala haluaa synnyttää Suomessa uusia yhteisöjä osana virallista seurakuntarakennetta. Hän sanoi, että minä olen yksi niistä papeista, joiden tulee lähteä liikkeelle. Hänen profeetalliset sanansa kirkosta, joka tulisi tyhjentymään Jyväskylässä, osuivat tarkasti kohdalleen. Vaikka hänen sanansa tuntuivat mahdottomilta toteutua, niin viikon päästä noista sanoista luimme lehdestä Keljon kirkon toiminnan alasajosta. Paikka ja ovi uudelle yhteisölle oli kuin ihmeen kautta avoinna Jyväskylän seurakunnan yhteydessä. Saman vuoden lokakuussa oli ensimmäinen uuden yhteisön iltamessu. Yhteisön taloutta varten varten perustettiin oma tukiyhdistys, joka vastasi työntekijöiden palkkauksesta ja hankinnoista.
 
New Wine -verkosto ja -kesätapahtuma Himoksella ovat olleet KohtaamisPaikalle avainasioita. Tänään näemme sen, että uusia yhteisöjä on syntynyt paljon ja New Wine -liikehdintä kaikkineen vahvistunut maassamme. Olemme olleet omalta osaltamme suuressa mukana. Myöhemmässä blogissa lisää siitä, mitä olemme oppineet 20 v aikana.
 
Mika Kilkki

Mika Kilkki

mika.kilkki(ät)newwine.fi

Mika on Jyväskylän KohtaamisPaikan pappi. Hän on naimisissa Tiinan kanssa ja on kolmen aikuisen pojan isä. Mika tykkää urheilusta – lenkkeilee (kävellen) ja hiihtää ja on innokas penkkiurheilija. Lomalla Mika ja Tiina suuntaavat Lappiin patikoimaan. Mika johtaa Suomen New Wine -verkostoa yhdessä johtajiston kanssa.