Minne sinä olet matkalla? Mitä tavoittelet elämässäsi ja kenen seurassa?

Jeesus kutsui ihmisiä seuraamaan itseään ja lupasi heille tärkeän tehtävän. Paavali kehotti noudattamaan esimerkkiään ja katsomaan, kuinka hänen opetuksensa ja elämänsä ovat sopusoinnussa. Muutenkin sana kehottaa arvioimaan miten johtajat elivät ja ottamaan sitten esikuvaksi heidän uskonsa.

Kun on kyseessä uskonvaellus, matkalaisenkin sydämen asenne punnitaan. Jos ensi rakkaus Kristukseen haalentuu, voi jäljelle jäädä ulkokohtainen kristillisyys. Kuuluisa reformoitu teologi Karl Barth herätti 100 vuotta sitten runsasta huomiota Roomalaiskirjeen kommentaarillaan. Siinä hän esitti, ettei Paavalin kritiikki aikansa uskonnollisia auktoriteetteja kohtaan koskenut vain heitä – vaan myös meitä.

Barth kertoi tarinan ihmisistä, jotka pitävät isiensä uskoa tai perinteitä oman uskonnollisen varmuutensa vakuutena – mutta ovatkin vakavassa vaarassa. He ovat kuin joukko pitkälle matkalle lähteneitä ihmisiä, jotka löytävät matkan varrelta länteen päin osoittavan tienviitan. Viitan on tarkoitus johtaa heidät määränpäähänsä, mutta sen sijaan he pysähtyvät ja istuttavat oman elämänsä viitan juureen. He rakentavat sinne kulttuurin, juhlivat tienviittaa ja kertovat tarinoita siitä kuinka saapuivat viitalle. Rituaalit kehittyvät ja lauluja kirjoitetaan. Kirjoja julkaistaan ja liturgia muotoutuu. Jotkut jatkavat matkaa ja palaavat vahvistaen, että viitta todellakin johtaa luvattuun paikkaan. Mutta toinen ja kolmas sukupolvi on jo rakentanut elämänsä tienviitan ympärille ja unohtanut matkan tarkoituksen. Heidän tietämyksensä perustuu menneisyyden matkakertomuksiin, ei kertomuksiin perillepääsystä eikä profeetalliseen kutsuun jatkaa matkaa itse.

Meillä kaikilla on varmasti taipumusta jäädä jonkin hienolta tuntuvan viitan luokse. Barthin tarina vie kuitenkin ajattelemaan, onko päämäärä vielä kirkkaana mielessämme, ja olemmeko vapaita liikkumaan sitä kohti.

Jeesuksen sanat Häneen jo uskoville juutalaisille sopivat kuvaamaan matkaa viitalta perille: ”Jos te pysytte uskollisina minun sanalleni, te olette todella opetuslapsiani, te opitte tuntemaan totuuden, ja totuus tekee teistä vapaita (Joh. 8:31-32).

Niinpä: Juoskaamme sinnikkäästi loppuun se kilpailu, joka on edessämme, katse suunnattuna Jeesukseen, uskomme perustajaan ja täydelliseksi tekijään (Hepr.12:1-2).

 

Leila Valmari

leila.valmari(ät)newwine.fi

Leila toimii Rovaniemen vapaaseurakunnan pastorina. Hän ja puolisonsa Pekka ovat viiden aikuisen lapsen vanhempia, ja lastenlapsia heillä on (tätä kirjoitettaessa) viisi. Kristittyjen yhteys ja kasvu ovat lähellä Leilan sydäntä. Niistä on saatu iloita mm. kotikaupungin seurakuntien yhteisissä New Wine -tapahtumissa ja -hankkeissa.