Sain noin vuosi sitten pitää käsissäni kirjettä, jonka olin lähettänyt eräälle vain kerran tapaamalleni henkilölle. Olin yrittänyt kertoa hänelle evankeliumin niin, että hän voisi luottaa itsensä Jumalan käsiin. Oli melkoinen tunne lukea kirjoittamaani kirjettä noin 38 vuoden takaa ja tavata tuo ihminen 39 vuoden tauon jälkeen vasta toista kertaa. Suureksi ilokseni hän todellakin on Jeesuksen seuraaja!

Parin lähipäivän aikana olen saanut kaksi sähköpostiviestiä ihmisiltä, jotka ovat saaneet rohkaisua siitä, mitä olen opettanut Raamatusta. Opetus on kuulemma osunut hämmästyttävän hyvin kohdalleen ja vastannut jopa sanatarkasti kysymyksiin ja ajatuksiin, joita nuo henkilöt ovat osoittaneet Jumalalle.

Tällaiset kuulumiset rohkaisevat. Ihmisten kertomukset, oman elämän ja kansojen historian johdatuskokemukset, luonnon hämmästyttävä tarkoituksenmukaisuus ja niin monet muutkin asiat vahvistavat uskoa Jumalaan.

Silti uskoon liittyvissä kysymyksissä pidän tärkeimpänä Jeesuksen hyvin yksinkertaista evankeliumia, joka on lapsillekin ymmärrettävissä. ”Sallikaa lasten tulla minun luokseni, älkää estäkö heitä. Heidän kaltaistensa on Jumalan valtakunta. Totisesti: joka ei ota Jumalan valtakuntaa vastaan niin kuin lapsi, hän ei sinne pääse” (Mark. 10:14, 15). Samoin Jeesus totesi, että ”ainoa merkki, joka sille (sukupolvelle/ihmiskunnalle) annetaan, on Joonan merkki” (Matt. 16:4). Ylösnousemus riittää merkiksi ja siihen Paavalikin viittaa 1. Korinttilaiskirjeen koko luvussa 15. Kuka tahansa Jeesuksen ylösnousemusta rehellisesti pohtiva ihminen voi löytää Jumalan luokse, päästä Jumalan lapseksi ja Jeesuksen seuraajaksi.

Se, jolla kirkko on suunnistanut jo parin tuhannen vuoden ajan, on apostolien eli Jeesuksen aikaan eläneiden hänet tunteneiden ihmisten todistus Raamatun kirjojen totuudellisuudesta. Sillä perusteella Raamattu on sitä, mitä se nykyään on.

Omassa kokemusmaailmassani Torinon käärinliinat ovat yksi puhuttelevan hieno todiste Jeesuksen ylösnousemuksesta. Niiden kertomus ja paikkansapitävyys on huikean hieno monella tavalla! Kuitenkin, jos osoittautuisi, että käärinliinat eivät olekaan Jeesuksen alkuperäiset liinat, se ei olisi uskolleni ratkaisevan tärkeää. Olen vakuuttunut Raamatun henkilöiden kertomuksista sellaisenaan enkä kaipaa niihin lisätodisteita. On toki hienoa, jos ja kun löytyy yhä uusia todisteita muun muassa Raamatun paikkojen todenperäisyydestä esimerkiksi arkeologian kautta. Ne eivät kuitenkaan ratkaise uskoani.

Tähän samaan sarjaan luen Kentuckyn Asburyn rukousherätyksen. Minua uutiset rukouksen ja Jeesuksen ylistämisen keskeisyydestä ja ihmisten pyhyyden kaipuusta innostavat. Ensivaikutelma herätyksestä on hyvä enkä oikein jaksa ymmärtää netissä tästäkin noussutta kritiikkiä. Me tarvitsemme pyhyyden kosketusta.

Olen kuitenkin vakuuttunut opetuslasten ja ylösnousseen Jeesuksen kohtaamisten aitoudesta pelkästään Raamatun sisällön vuoksi. Ne myös selittävät osin omia kokemuksiani Pyhän Hengen läsnäolosta ja armolahjoista yhä uudelleen, samoin Jeesuksen sisäisestä kohtaamisesta, Hänen antamastaan johdatuksesta ja ehkä erityisesti yhä uusien ihmisten vakuuttumisesta Jeesuksen jumalauudesta ja ylösnousemuksesta.

Jeesuksessa, Hänen nimessään ja Raamatun sanassa on ihmeellinen voima. Se näköjään avautuu uskolle, mutta pysyy salaisuutena niille, jotka eivät usko. Tuo usko näkee mielekkyyttä ja johdatusta sielläkin, missä epäusko näkee vain sattumaa ja kaaosta. Uskolle kaikki yhdessä viittaa rohkaisevasti Jumalaan.

Tärkeintä meille lienee noudattaa Jeesuksen opetuksia ja kehotuksia ja pitäytyä kaikkien kristillisten kirkkojen tunnustamiin keskeisiin asioihin, esimerkiksi kymmeneen käskyyn, Apostolisen uskontunnustuksen sisältöön ja Isä meidän -rukoukseen. Ne johdattavat meidät Jeesuksen luokse.

Itselleni on yhä uudelleen suuri hämmästyksen ja ilon aihe, kun Pyhä Henki johdattaa ja antaa armolahjojensa toimia niin, että Raamatusta löytyy aina vain tuoretta evankeliumia minulle ja monille tuntemilleni ihmisille. Jeesuksen seuraaminen on parasta, mitä ihmisen elämässä voi olla, ja onneksi se on meille ilmaista Jeesuksen kalliin ristinkuoleman vuoksi!

Voimme mielestäni iloita kaikista sellaisista Raamatun ulkopuolisista asioista, jotka vahvistavat uskoamme Jeesukseen. Niistä saa iloita, mutta en ripustaisi uskoani niiden varaan.

Pääasia on, että ihmisistä tulee todellisia Jeesuksen seuraajia loppuelämänsä ajaksi. ”Hedelmästään puu tunnetaan” (Matt. 12:33). Jeesuksen luo on näköjään monia teitä, ja pääasia on, että Hänen luokseen löydetään.