Johtajien tukeminen

Pidin kesällä 2023 Himoksella seminaarin hengellisten johtajien tukemisesta. Koska kertaus on opintojen äiti, laitan tähän vielä kirjallisessa muodossa oleellisimmat näkökulmat aiheeseen.

Pyydämme teitä, veljet, pitämään arvossa niitä, jotka keskuudessanne näkevät vaivaa, toimivat teidän johtajinanne Herran nimissä ja ojentavat teitä. Osoittakaa heille aivan erityistä kunnioitusta ja rakkautta heidän työnsä vuoksi. (1. Tess. 5:12-13)

Miksi ylipäätään haluan puhua johtajien tukemisesta? Ongelma on se, että yksilökeskeisyyttä ja asiantuntijuutta painottavassa nykymaailmassa ajatellaan helposti, että johtajien on pärjättävä yksin. Johtajilla tarkoitan tässä ennen kaikkea pappeja, pastoreita, lähetystyöntekijöitä sekä yhteisöjen ja seurakuntien johtajia, mutta sama pätee myös vapaaehtoisiin vastuunkantajiin. Seurakuntalaiset saattavat ajatella, että “kyllähän se meidän pastori pärjää, kun se on alan ammattilainen” ja samaan aikaan pastori ajattelee, että “kyllä minun täytyy yrittää pärjätä yksin, en minä voi myöntää tarvitsevani mitään tukea”. Näistä ajatusmalleista täytyy päästä eroon!

Ensinnäkin tahdon painottaa, että jokainen hengellinen johtaja tarvitsee tukea. Ei pidä kysyä, tarvitseeko pastori tai ylistyksenjohtaja tai pienryhmän vetäjä tukea, vaan oikea kysymys kuuluu, millaista tukea juuri hän tarvitsee ja kuinka paljon. 

Toiseksi väitän että johtajien tukeminen on jokaisen tehtävä. Toki jollain meistä voi olla paremmat mahdollisuudet tukea johtajia kuin toisilla – jollekin se voi olla jopa kutsumus! Ajattelen kuitenkin, ettei kukaan meistä voi pestä käsiään ja sanoa, ettei asia koske minua millään lailla. Johtajien tukeminen on – sen täytyy olla – seurakunnan yhteinen juttu.

Millaista tukea johtajat sitten tarvitsevat? Kuten sanottua, se riippuu paljon tapauksesta. Jotkut johtajat tarvitsevat ensinnäkin yksinkertaisesti taloudellista tukea. Esimerkiksi New Winen ja Jyväskylän KohtaamisPaikan työntekijät on palkattu lähes täysin lahjoitusvaroin.

Toiseksi, kaikki johtajat (Paavalista alkaen, katso esim. Ef. 6:19-20) tarvitsevat rukoustukea. Minimissään se tarkoittaa käyntiä toisinaan rukouspalvelussa, mutta vastuiden kasvaessa on syytä organisoida säännöllisiä rukoushetkiä tai erilaisia rukoustukirenkaita.

Kolmanneksi johtajien täytyy saada myös ammatillista tukea esimerkiksi työkavereilta, työnohjaajilta, mentoreilta ja toisilta johtajilta. New Wine on olemassa myös tätä varten ja toivotamme kaikki johtajat tervetulleiksi NW-alueverkostojen toimintaan ja NW-rohkaisuiltoihin!

Neljänneksi johtajat tarvitsevat myös ystäviä ja kaikenlaista käytännöllistä apua. Se voi olla kukkien kastelua lomareissun aikaan, lautapeliseuraa pimeinä syysiltoina, kutsu kesämökille saunomaan, teknistä apua auton tai tietokoneen korjauksessa tai vaikka muuttoapua. Johtajien ei ole aina helppoa luoda uusia ihmissuhteita, joten niitä kannattaa vaalia.

Ja vielä viidenneksi, johtajat saattavat tarvita eräänlaista “lähitukea”, taistelutovereita tai hengellisiä henkivartijoita, jotka tuntevat johtajan hyvin, tietävät tarkkaan missä hän on menossa ja millaisia haasteita hän kohtaa. Heitä tarvitaan usein myös erityisesti kuuntelemaan Jumalaa ja pitämään näkyä kirkkaana.

Jos siis olet itse jonkinlaisessa johtavassa asemassa, pysähdy hetkeksi miettimään, millaisia tukijoukkoja sinulla on nyt ja millaista tukea tarvitset. Älä luota siihen, että joku jossain varmaankin rukoilee puolestasi, vaan järjestä itsellesi rukouspiiri tai edes WhatsApp-ryhmä, jossa ihmiset rukoilevat säännöllisesti puolestasi. Verkostoidu toisten johtajien kanssa ja tule mukaan New Winen toimintaan. Arvosta ja kiitä tukijoitasi, opettele ottamaan iloiten tukea vastaan. Ole myös valmis tukemaan itse toisia johtajia, varsinkin heitä, jotka ovat vasta polkunsa alussa.

Jos taas olet tukija, pysähdy hetkeksi miettimään, mitä resursseja sinulla on käytettävissä. Pystytkö auttamaan taloudellisesti, olisiko sinulla aikaa auttaa muuten? Jos sinulla on osaamista ja voimavaroja, kerro johtajille, miten voisit olla avuksi. Vähintäänkin voit rukoilla seurakuntasi ja lähipiirisi johtajien puolesta ja kertoa heille joskus siitä – se rohkaisee heitä todella paljon! 

Jos haluat toteuttaa johtajien tukemista New Winen yhteydessä, voit esimerkiksi liittyä toiminnanjohtaja Jukka Jämsénin rukoustukirenkaaseen tai tukea meitä taloudellisesti.

Lisää blogikirjoituksia

Perinteisiä nuolia säilytyskotelossa

Puhuvat nuolet

Raamatussa on helpommin ja vaikeammin ymmärrettäviä kohtia. Olen pari kertaa kummastellut ohimennen sitä, miksi profeetta Elisa yhtäkkiä suuttui kuninkaalle, joka

Lue lisää»
Sileitä kiviä päällekäin rannalla

Herra on hyvä

Joskus tiukoissa paikoissa saatamme todeta, että kyse on hengellisestä hyökkäyksestä. Se osuu usein kipeimpiin kohtiin, henkilökohtaisiin heikkouksiin, joita meillä jokaisella

Lue lisää»

Mahdoton mahdolliseksi

Olen ollut nuorena ateisti hyvin tietoisesti ja jopa aggressiivisesti, eli en ole aina ollut sisällä uskonasioissa. Aikoinaan minuun vetosi erityisesti

Lue lisää»